Keresés ebben a blogban

2023. február 25., szombat

A lefaragott Bika és a Zsolnay-szökőkút

Az 1964-es lapon még a villamos is a medence mellett jár. Fotó: Bakonyi Béla

A debreceni Aranybika Hotel alatti korzón 2001 óta csörgedezik a főnixes csobogó. Korábban leginkább egy sima ücsörgős park volt ez a terület, ám 1960 és 1965 között már működött ott egy vizes látványosság, amit ráadásul csodálatos pázsit övezett!

A palota oldalán eredetileg a ,,Bika szálló" volt olvasható, mellette pedig az 1973-ban lebontott,
legendás épületsor húzódott a Hatvan utcáig. A fotót a városháza tárlatán repróztuk

Az akkori Vörös Hadsereg útja nem túl hosszú életű létesítményének fő attrakcióját egy zuhatagos medencepár övezte; akörül ovális gyepszőnyeg zöldellt, ami mentén pedig a villamossínek is futottak. Az 1961-ben kialakított, Zsolnay-kerámiás gyűrűt munkásmozgalmi jelenetek díszítik, amelyek a munka, a tanulás és a szórakozás pillanatait ábrázolják a korszak jellegzetes stílusában.

A szökőkutat 1960. április 3-án adták át hazánk felszabadulásának 15. évfordulója alkalmából. Fotó: HBN

Miért nem múltidőben írjuk ezt? Azért, mert a szökőkutat 1965 augusztusában megszüntették, és megkezdődött az elbontása, de a cél az volt, hogy ne sérüljön, s később máshol is felállítható legyen. A fent leírt káva szerencsére még létezik – nevezetesen a Széchenyi utca egyik villájának a kertjébe került kalandos körülmények között. Igaz, ma már csak a figurái alapján ismerhető fel, mivel „valaki” úgy lefestette, hogy avatottak se látnák meg benne a Zsolnayt. Talán éppen a rejtegetés érdekében.

A szökőkutas park látványa a Nagytemplom felőli fáktól. Fotó: Horváth Zoltán / Képzőművészeti Alap

Az alábbi felvétel egészen közelről mutatja a medencét és a vízlövellő gyűrűjét. Ugyanakkor azért is érdekes, mert az előző fekete-fehér fotóéhoz képest olyan a perspektívája, mintha arrébb telepítették volna a szökőkutat.

Ezt a közeli képet a Főváros Foto V. készítette, és a Képzőművészeti Alap adta ki

De van egy másik fontos változás is ezeken a fotókon. Tudniillik, ha összehasonlítjuk őket azokkal a képekkel, amiken látszik az Aranybika új épületrésze, akkor egyértelműen kiderül, hogy az 1976-ban átadott szárny megvalósításakor hosszában lefaragtak kétablaknyi sort a patinás szálló eredeti falaiból.

Ilyen gyönyörű volt az oázis az 50 évvel ezelőtti főterünkön
a gyepszőnyeggel és a kettős medencével. Fotó: Bakonyi Béla

Ezáltal tehát annyival kevesebb helyisége maradt a már akkor is 60 éves hotelnek. Kevesen tudhatják a valódi okát ennek, mindenesetre a kurtítás indoka valamifajta – torz – „esztétikai” magyarázat is lehetett, vagy akár „csupán” az is, hogy mondjuk a Hatvan utca felőli, régi épületsor lerobbantásakor megsérült a Bikának ez a része...

A Zsolnay-káva és az eltűnt Bika-rész. Fotó: Horváth Zoltán

Az iménti színes fotón az eltűnt Bika-épületsáv is jól látszik, és természetesen az emlegetett oázis is. A fűre lépést tábla tiltotta – és ezt akkoriban még a legtöbben komolyan is vették. Különben ott termett a karszalagos parkőr, és volt akkor aztán nemulass! (A szökőkút kettős gyűrűjéből pedig egyébként ma a felső található meg a Széchenyi utcai kertben.)

A medence mellett rózsabokor volt, és persze a „Fűre lépni tilos!” tábla. Fotó: Horváth Zoltán

A Kossuth tér és környéke 2001 óta sétálóövezet, és immár két szökőkútja van. Az átadás előtt néhány napig a Bika előtti medencét díszítette a Sellő szobor, amit eltávolítottak, majd tíz évvel később végül Nyíracsád főterén állítottak fel.

Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

A főtéri szökőkútnak a Pécshez tartozó Tettyén egy kismedencés
ikertestvére is volt, már ez sincs meg. Fotók: Horváth Zoltán, Sehr Miklós

(Az itt megosztott képeslapokat se a netről szedtük össze másoktól, hanem a valódi kiadványok alkotta gyűjteményünk részei. Ne lopj te se!)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése