Keresés ebben a blogban

2023. május 24., szerda

Csapókert csodái

A Szabadságtelepi Református Templom a Falóger nevű városrész határán

Debrecenben ez a kertség nem is olyan régen az egyik legnagyobb övezet volt. Ma már a Falóger, a Gerébytelep, a Júliatelep és a Kincseshegy önálló városrész, ugyanakkor a csapókertiek katolikus temploma a Sámsonikert nevű területen található, a sínen innen.

Az egykor Falóger egyik főépülete a Luther utca felől

Tarka-barka összeállításunkat a Csapókert egyik fő központjával folytatjuk, mégpedig a közösségi házzal, mely már több mint fél évszázada szolgálja az ittenieket és mindenki mást is.


A közösségi ház mellett található a városrész másik fontos helye, a református templom. Fénylő tornya messziről látszik a Jánosi és a Mátyás király utcák kereszteződésében.


Ugyancsak a Csapókert központjában működik a harmadik emblematikus létesítmény: a városrész nevét viselő általános iskola. A nagy múltú intézmény régi házai jól példázzák, mit is takart anno az építészet.


A katolikus gyülekezeti hely a Mikes Kelemen utcában áll, az egykori legendás Dózsa-stadion mellett. Az abszolút formabontó külsejű Jézus Szíve Templom környéke arról is nevezetes, hogy korábban itt működött a Zsibogó.


A nevelés és az oktatás terén a Bányai Júlia Utcai Óvoda is hosszú idő óta jeleskedik. A családias, csendes ovira és dolgozóira nagyon sokan gondolnak vissza szeretettel.


Az óvodától nem messze terül el a Liget tér. Ebben a fantasztikus parkban játszótér és füves pálya is van a hatalmas fák alatt. Érdekesség, hogy a 70 évvel ezelőtti felszámolásáig itt pompázott a Kincses-tó, amin horgászni és csónakázni is lehetett, sőt nagy lampionos mulatságokat is rendeztek a csapókertiek.


A Falóger nevű csapókerti övezethez szorosan hozzátartozik a régi fatelep és természetesen a Zsuzsi Kisvasút. A kedvelt kirándulóeszköz repertoárjában gőzmozdony is megtalálható a dízelek mellett.




Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

A Kincseshegy utca egyik legkülönlegesebb háza ez, hiszen nemcsak az alakja érdekes, hanem legalább 20 éve befejezetlen (20.03.02.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése