Keresés ebben a blogban

2023. november 28., kedd

Időutazás a Meteor Moziban

Debrecen legrégebbi filmszínházi épülete hosszú évekig agonizált üresen, kihasználatlanul. 2015 áprilisában lépett színre az új tulajdonos, a pünkösdi gyülekezet, amely gyülekezeti házat alakított ki benneFotók: © Vass Attila Tamás / Debreceni Képeslapok


Anno ezt megelőzően járhattuk be az akkor még romos szellemtanyát.

A Meteor hajdani jellegzetes padlómozaikjainak kedves figurája a volt mesemozi előterében.
Fotó: © Vass Attila Tamás / Debreceni Képeslapok

A legfelső fotón az átalakítás előtti, utolsó állapotot örökítettük meg 2012 novemberében. A következő felvételen pedig a hőskor szép jelenetét idézzük fel egy népszerű előadása után:

1978-ban ilyen volt a filmszínház látványa a Kossuth utca felől. Fotó, kiadó: megyei tanács / Idegenforgalmi és Propaganda Kiadó Vállalat

A korábbi tetszhalotti korszakban egyébként időnként szárnyra kaptak hírek arról is, hogy lebontják a Meteort, és lakóház lesz a helyén vagy fitneszközpont. (A galéria a képre kattintva is megnyitható!)

A nagyterem romjai a felújítás előtt. Fotó: © Vass Attila Tamás / Debreceni Képeslapok

Az intézmény 22 széksoros nagytermében hétvégi délelőtti matinék is mentek, és az első három sorába olcsóbb volt a jegy. Működött egy kedvelt, tágas kertmozija is, a bejárat mellett pedig egy mini vetítőhelyisége.

A mese- és művészmozi belső tere ilyen volt. Fotó: © Vass Attila Tamás / Debreceni Képeslapok

Ebben elsősorban gyerek- és ifjúsági filmeket játszottak, később pedig élvezetes művészfilmeket is. Mindezek alapján nem túlzás azt állítani, hogy a Meteor valójában Debrecen első multiplex mozija.

A kertmozi maradványai a renoválás előtt. Fotó: © Vass Attila Tamás / Debreceni Képeslapok 

Amikor még keveseknek lehetett televíziójuk (és hétfőnként amúgy is adásszünet volt), nagyon sokan választották szórakoztató programnak a mozi kínálatát.

A hajdani Meteor-kertmozi vetítőtermének maradványai már gépek nélkül, 2012-ben.
Fotó: © Vass Attila Tamás / Debreceni Képeslapok

A gyerekek itt megnézhették az összes NDK és amcsi indiános filmet (Gojko Mitić, Pierre Brice, Lex Barker főszereplésével).

Az utolsó plakát a ruhatár mellett. Fotó: © Vass Attila Tamás / Debreceni Képeslapok

A felnőttek a Csárdáskirálynőre vagy később a Nyolcadik utasra is beülhettek. Az előtérben a közelmúltban is látható volt az utolsók között vetített film, a „Szükségállapot” plakátja 1998-ból.

Kilátás az emeleti helyiségből az egykori Bocskai Étteremre. Fotó: © Vass Attila Tamás / Debreceni Képeslapok

A Meteorban ruhatár, büfé és emeleti lakás / iroda is volt, a belső tereket pedig fali és padlómozaikok díszítették. Előadások előtt a teremben is körbement a trafikárus asszony, és megesett, hogyha nem tudta vagy nem akarta korrektül kifizetni a visszajárót, akkor Fruttival (sőt félbe vágott Fruttival) egyenlítette ki a számlát.

A Meteor Mozi nagyterme 1964-ben, a később lebontott erkéllyel. Fotó: Déri Múzeum / Faragó István

A mozi mellett egyébként volt egy igazi trafik is, valamint az egyik udvarban egy nagybani szotyipirító, azzal szemben pedig a híres és szép ,,Demke" (DMKE), majd a Nógrádi-iskola (a mai Benedek). A kis dohánybolt betonalapja ma is megtalálható a sarkon.

A nagyterem bejárati falát ez a mozaik díszítette. Fotó: © Vass Attila Tamás / Debreceni Képeslapok

A kinti műsorvitrinek még sokáig megvoltak, és látható volt a neonfeliratos homlokzat mellett az a hely is, ahol az óriásplakátok lógtak. A Dobozi-lakótelepiek és más debreceniek kedvelt kulturális helyén az utolsó időkben (az 1990-es években) koncerteket is tartottak, például a Tankcsapda fellépésével.

A 22 széksoros nagyterem rajza és a mesemozi Mickey egeres dekorációja. Fotó: © Vass Attila Tamás / Debreceni Képeslapok

A filmszínház történetéről még annyit, hogy az első tulajdonosa Csomor Gyula volt, míg maga az épület 2011 októberében már a századik évét töltötte be. Az egyik legenda szerint a háború után a Meteor engedélyét bevonták, ám négyezer lakos összefogott, és memorandumot írt a belügyminiszternek.

A jegypénztárak ilyenek voltak. Fotó: © Vass Attila Tamás / Debreceni Képeslapok

Érdekes az is, hogy a debreceni mozizás fénykorában mennyi állandó és időszaki intézmény működött a városban: a 2022-ben 110 éves Apolló, Delta (2022-ben 40 éves), a Híradó, a Hungária, a Klinika, a Meteor, a Művész, az Omnia, a Petőfi, valamint a Víg Mozi, sőt anno a Nagyerdei Stadionban is volt vetítés...

Az egykori Meteor Mozi két nézőkijáratának egyike 2012 novemberében. Fotó: © Vass Attila Tamás / Debreceni Képeslapok


Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

A Meteor hajdani jellegzetes padlómozaikjainak egy csillagmotívuma. Fotó: © Vass Attila Tamás / Debreceni Képeslapok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése