Keresés ebben a blogban

2015. június 24., szerda

A régi víztorony


Debrecen legújabb turisztikai attrakciója a felújított és átépített víztorony a Nagyerdőben. Elérkezett az átadás ideje!

A Nagyerdei Víztorony korábbi, eredeti építői és tervezői táblája. Fotó© Debreceni Képeslapok

A 2015. június 26-án (még nem hivatalosan) megnyitandó, különleges objektum – a lenti táblája alapján – a múlt század elején, 1912-ben készült, mégpedig „Fried és Adorján koncepciója szerint”. A leírások azt is felidézik, hogy eredetileg sörkert is működött benne, a kupolája körüli részre pedig a civil érdeklődők is felmehettek, hiszen kilátó volt ott. Az utóbbi évtizedekben ez már csupán keveseknek adatott meg, s csak a Campus Fesztiválok idején népesült be a terület, ami azokon az estéken váltakozó színű díszfényekben pompázott.

Az épülő mászófal 2015 májusában. Fotó© Debreceni Képeslapok

Rég megszűnt a vendéglő is, a külső lépcsők közötti csobogókutat pedig elzárták, összefirkálták. Most végre feltámad poraiból ez a több mint 100 éves, jellegzetes vasbeton-létesítmény: amellett ugyanis, hogy továbbra is megmarad a Debreceni Egyetem 1000 köbméteres tartalék víztárolójának, az átalakításoknak köszönhetően immár kiállítótér, kávézó, valamint „vízbár”, mászófal és persze kilátó is helyet kapott benne. Sőt, ezentúl újra lesz esti díszkivilágítás is... a „grand opening” buli pedig, a mostani tesztüzemmód után, a 2015 júliusi Campus Fesztivál keretében esedékes.

Az itt bemutatott esti képek csak illusztrációk: a '14-es Campus Feszten készítettem őket. Friss képek ebben a cikkünkben láthatók.



Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése