Keresés ebben a blogban

2022. október 1., szombat

Az első debreceni multiplex: a Meteor Mozi

A kertmozi felőli oldal 1978-ban. Fotó, kiadó: megyei tanács, IPK Váll.

Debrecenben a Meteor Mozi nemcsak a cívisváros első épített filmszínháza (amit Csomor Gyula nyitott meg 1911. október 1-jén), hanem, bármilyen hihetetlennek tűnik, az első multiplex mozija is.
Gojko Mitić, Liv Ullman és Omar Sharif is óriási kedvenc volt itt például az 1970-es években! Nem mellékesen az épülettel szemben pompázott a híres Demke-palota...


Miért multiplex? Az egykori mozinak a nagytermén kívül volt két külön helyisége is: egy mesemozija (ami később esti művészmoziként is működött), nyaranta pedig kertmozi is fogadta a filmbarátokat, főként a Dobozi-lakótelep közönségét. Sőt hétvégeken matinék is mentek a Meteorban, és az alább bemutatott plakát idején, 1975-ben vasárnap már 10 órától is lehetett mozizni a szokásos 15, 17.15-ös és 19.15-ös kezdéseken túl. 

Az egykori mesemozi terme. Fotó: © Debreceni Képeslapok

A most bemutatott a műsorismertető az akkori decemberi programokat tartalmazza. (Értelemszerűen télen sajnos nem működött a kertmozi – így itt most a kínálatába se pillanthatunk bele.) Lássuk hát előbb a tacepaó felső részét! A címek alapján egyértelműen a „Folytassa, Cleo!” a legismertebb mű, ám ha a szereplőket nézzük, akkor máris olyan sztárokat fedezhetünk fel, mint Cserhalmi György, Franco Nero, Henry Fonda, Kenneth Williams, Stan és Pan, továbbá Törőcsik Mari.

A kertmozi felőli oldal 1978-ban. Nagyításért kattints a képre!
Fotó, kiadó: megyei tanács, IPK Váll. 
A plakát alsó fele újabb nagy és emlékezetes filmeket kínált – mint például „A rejtelmes sziget” és „A fekete farkasok üvöltése”. Ezekben a darabokban mások mellett Liv Ullman, Max von Sydow és Omar Sharif is játszott, de érdekességként említhető az is, hogy a Hugó, a víziló című rajzfilmet nem a mesemozi adta, hanem a nagyterem. Ellenben Gojko Mitić főszereplésével a Fehér farkasok című NDK-kalandfilm (azaz „Messzenéző Sólyom utolsó leszámolása”) a mesemoziban pergett.


A 700 példányban kinyomtatott plakát azt is feltüntette, hogy melyik vetítések kezdődtek filmhíradóval, és hogy milyen egyéb kisfilmek voltak a fő műsoridő előtt. Sőt szentestén, karácsony mindkét napján, valamint szilveszter este is a szokásos rendnek megfelelően vetítették a filmeket!

Az egykori Meteor Kertmozi épülete a Csillag utcában, napjainkban. Fotó: © Debreceni Képeslapok

A mozijegyek 2,50 forintba kerültek (az első két sorba azonban kevesebbe), s volt büfé és ruhatár is. Ha a trafikárus asszony nem tudott vagy nem akart visszaadni, akkor Frutti cukorkával (de még kettévágott Fruttival is) „fizetett”... DBKL

A Meteor Mozi teljes műsorplakátja 1975 decemberéből

Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Az 1970-es évek végén ilyen klassz borítójú zsebfüzetekben jelent meg
a városi filmkínálat. (Kovács Mihály mozigépész gyűjteménye.)

(Az itt megosztott fotókat se a netről szedtük le valaki mástól, hanem a valódi kiadványok alkotta gyűjteményünk megbecsült példányai. Ne lopj te se!)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése