Keresés ebben a blogban

2020. november 20., péntek

Mütyűr szuvenírek

A Debrecenbe látogatók közül is sokan szívesen visznek haza valami kis zsebre tehető emléket a városról. Őket szolgálja a szuveníripar, amely nem csak követi a változásokat, de meghökkentő produkciókra is képes.


Egy tenyérnyi cívisváros: a Titász 1987-es minikönyve, amit az Alföldi Nyomda készített

Az egyik leginkább virágzó szakterület a hűtőmágnesekre állt rá, s az ebbéli ténykedése során a régi és új villamosok mellett a Nagytemplomot és a stadiont is megörökítette már a tenyérnyi kompozíciókon. A keramikusok természetesen tányérokat, kulacsokat és plaketteket is alkotnak, s azokra a legkülönfélébb jeleneteket és eseményeket pingálják fel a cívisvárosról.


Mindemellett (és persze a képeslapokon kívül) napjainkban is élő tevékenység a kártyanaptár-kiadás – bár már korántsem annyira, mint a „retro korszakban”. Mindenesetre igen szép darabok is megjelennek, s ezeket emlékként is tényleg hasznos megőrizni, míg az aktuális évben pedig a tervezgetésekhez is előkaphatók.


Kedves gesztus volt a DKV-től és az önkormányzattól is, amikor 2014-ben, a CAF villamosok avatása alkalmából nemcsak ingyen lehetett utazni, hanem speciális ajándék bilétákkal is gazdagodott a közönség. A dátumozott tikettek az akkori főmuftik aláírásait és persze az új tuja rajzát is tartalmazzák.


Ha pedig teszünk visszafelé egy jó időutazást, akkor 1993-ban is érdemes elidőznünk egy picit. Akkor jelent meg az alábbi telefonkártya is, amin a Kálvin tér látható a virágkarnevál Szent Koronás kocsijával. Az ilyen lapocskákból nagyon szép sorozatok jelentek-jelennek meg, és általuk a millió egyéb mellett az állatvilágba és a Föld tájaiba is bepillanthatunk. (A minap megnéztem, vannak-e még Debrecenben kártyás telefonfülkék, és meglepve tapasztaltam, hogy igen.)


A végére egy bájosan döbbenetes biszbaszt hagytam. Ez a 200 forintos nagyságú mütyűr egy olyan agancs-szelet, amin egy fém miniatűr Nagytemplom díszeleg. Ez alapján még akár különlegesnek is mondhatnók, ám az már túlment a határon, hogy felül belecsavaroztak egy böhöm kampós szeget. Talán egy liliputi játékházikóba szánta a készítője – az azonban szintúgy rejtély, hogy vajon hol gyártják ezeket a kis kétcentis Nagytemplomokat. Talán a Távol-Keleten?


(Az itt megosztott fotókat se a netről szedegettük össze másoktól, hanem a valódi szuvenírek alkotta gyűjteményünk alapján készültek.)

DBKL


Még egy elképesztő lelet: a Nagytemplom látképe egy kávétejszínes piklin :)

1 megjegyzés: