Keresés ebben a blogban

2015. augusztus 6., csütörtök

Nyárvégi potya gyümik


Debrecenben is, noha nagyváros, szinte egész évben találni olyan finomságokat, amik a közterületeken teremnek. A kertségekben, az erdőkben és a parkokban dió, mogyoró, eper, mórabóra és persze kökény és gombák is pompáznak.

Az egyik legédesebb időszak, a faeper érése a napokban ért véget. Terem még viszont egy másik lédús csemege, a mórabóra, aminek sárga, piros és lila fajtái is vannak a cívisvárosban. Megjelent a kökény is, amiből nagyon sok kéklik például a Vekeri-tóhoz vezető Hosszúpályi úton (lásd a felső fotót).


A vitaminban gazdag és sokféleképpen hasznosítható szeder leginkább az erdei és a kertségi részeket kedveli. Alsójózsa mellett, a zeleméri templomromhoz vivő úton például egy egész szederfal sorakozik, s ahhoz fogható rengeteg nemigen burjánzik máshol a cívisvárosban. Az itt bemutatott fotó a Sámsoni úton készült.


A nagyerdei parkerdő is igazi kincslelőhely, s a Békás-tó mellett például már szépen fejlődik a szelídgesztenye. Ilyen mediterrán finomság nálunk a vidámparkban van a legtöbb, ahol a majmoknak szoktak tortát készíteni belőle. A fürdő melletti fákon most érik a vackor is, ami kissé fanyar, ám egy-két harapást mindenképpen megér.


Remek falat lehet a törökmogyoró is, ami nemcsak a nagyerdei Medgyessy sétányon, hanem bizony még a belvárosi püspöki palota mellett is nő. Ez a csemege nyersen is kiváló ropogtatnivaló, de tudunk olyan férfiúról is, aki e fák terméseiből szokott mogyorókrémet készíteni házi édesség gyanánt, legfőképpen tortát megkenni vele.


És végül sokak kedvence, a gomba, a csipke és a dió. Szerencsére mindhárom szintén nagyon sok helyen díszlik a közterületeinken. Említhetjük például tömeges diólelőhelyként az Akadémia utcát, de meglepő módon még a Petőfi téri szobor mögött is van egy szép, nagy diófa.



A csipkebogyókról a fenti kép a Bartók Béla út végén készült. Mindkét park olyan része a városnak, ahol nem csak jó egy kicsit elidőzni, de közben még kóstolgatni is lehet!

Egy óriási nagy őzláb a parkerdőben

Szöveg és fotók:
Vass Attila Tamás / Debreceni Képeslapok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése