Keresés ebben a blogban

2022. szeptember 10., szombat

Retro naptárak a cívisvárosról


Debrecenről a közelmúltban még minden évben gazdag választékban jelentek meg olyan naptárak, amik ma már a történelmünk megidézésére is kiválóan alkalmasak.

A HBM VKV és a Göcs kártyanaptárai, 1972, 1974

A legfelső látkép 1986-ban került forgalomba a „Szocialista hazánk, Magyarország” sorozat részeként, az MN Módszertani Közp. Kiadásában. Tökéletesen feltárul a Nagytemplom előtti „halálkanyar”, valamint a csónak alakú növénysziget a Kálvin téren. Az üzletház két évvel később nyílt meg, itt viszont még a régi épületek sorakoznak.


A cégeknek szinte kötelező volt a folyamatos jelenlét. Ennek megfelelően például a Debreceni Húsipari Vállalat, a Hortobágyi Csárda és a Helia-D is pazar kisokosokkal rukkolt elő, a csapágygyárunkról már nem is beszélve. A kártyák dátumai a nevek sorrendjében: 1981, 1979 és 1987.


Izgalmas élményt nyújtanak a városképet ábrázoló naptárak is. Most például felidézhetjük azt, hogy milyen volt az Egyetem téri medence sziklakoszorús szökőkútja, amely esténként színes díszkivilágításban pompázott.

A HB Napló 1978-as naptára az Egyetem tér korabeli látványával (balról), valamint a fotószövetkezet kártája 1976-ban

Az alábbit az egykori Hajdú–Bihar Megyei Vendéglátó Vállalat készíttette 1977-ben az Aranybikáról, aminek az új szárnya akkor volt egyéves. A Vörös Hadsereg útján még javában gépjármű-forgalom volt, s a kép előterében egy Bengáli villamos teteje látszik.


A Debreceni Fodrász Szövetkezet 1972-es kártyanaptárán ez olvasható: ,,Állandóan szép és ápolt lesz, ha igénybe veszi női–férfi fodrász és kozmetikai szalonjainkat."

A Facebook-posztunk alapján sokak által felismert és szeretettel emlegetett
Tőgyi Gyula és felesége a fodrászszövetkezet nagyszerű kártyanaptárán

retro korszak után ugrás a mába, legalábbis a dátum alapján: a lenti kártyanaptár 2014-es, de a rajta megcsodálható belvároskép még 1912 előtti. Jó ötlet, szép kiadvány!


Micsoda futballcsapata volt 1998-ban a Lokinak! És milyen szuperek voltak a kézilabdázó nők is! Az alábbi kártyanaptáron az akkori piros-fehér gárda fiait és lányait láthatjuk viszont:


Gyönyörű kártyanaptárokat jelentetett meg a Debreceni Ruhagyár is.

A Debreceni Ruhagyár 1982-es kihajtható kártyanaptára, melyről kiderül, hogy szuper sportruhák is készültek itt

A Debreceni Ruhagyár 1981-es kártyanaptárának egyik fotója a nagyerdei Békás-tónál készült. Ennek az az egyik a különlegessége, hogy az akkor még létező nyugszékek emléke is felidézhető általa.

A Debreceni Ruhagyár 1981-es kihajtható kártyanaptára

Íme egy újabb mix. Az első felvételen a csillagászati egyesületünk teliholdas fotója pompázik, a középsőn pedig Debrecen címere. A jobb oldalon egy Ikarus 416-os fut a Piac utcán, ami viszont még nem sétálóövezet – lévén, hogy a kártya 1995-ös. A másik kettőnek a dátuma 2012 és 1990.


(Az itt megosztott kártyanaptárakat se a netről szedtük össze másoktól, hanem a valódi kiadványok alkotta gyűjteményünk példányai. Ne lopj te se!)

A Vegyesiparcikk-kiskereskedelmi Vállalat kártyanaptárai 1977-ből és 1978-ból


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése