Keresés ebben a blogban

2015. szeptember 8., kedd

Végre emlékművet kap a szétbombázott Ispotály-templom

A nagyszerű karitatív szervezet egyik emléktáblája a Déli soron.
Fotók: Vass Attila Tamás / Debreceni Képeslapok

Debrecen történelmének egyik legtragikusabb fejezete az 1944. június 2-i bombázás, amelyben az egykori Ispotály templomát is végzetes találat érte.



A Nagyállomás közelében állt gyülekezeti helynek most emel emlékművet az utókor.


A bombázás után... Fotómásolat: Db. Városi Tanács VB Művelődési osztály, 1969 

A Boncz László által 1529-ben létrehozott Ispotály eredetileg az ő Piac utcai házában működött, ahol menedékhely, szegényház és betegszobák is voltak. Az alapító 1559-es halála után a városé lett az intézmény, s amikor a ferenceseknek el kellett hagyniuk Debrecent, a mai Dósa nádor téri kolostorukba költöztették át az Ispotályt.

A megmaradt házat a Vasút használja. Fotók: Vass Attila Tamás / Debreceni Képeslapok

Azt 1705-re nőtték ki, és a Külső Ispotályba települtek át, ami akkor már 150 éves volt. A temploma 1704-ben épült, és a református egyház működtette. 1906-ban és 1909-ben korszerű, emeletes szegényházak is épültek az ingatlanon, ahol óvodájuk is volt az árváknak. Ebben az iskolában tanult Tóth Árpád költő is.

A még álló épület másik emléktáblája

Az Ispotály az 1944. június 2-i bombázásban semmisült meg, s akkor pecsételődött meg a sorsa a templomnak is, amit valósággal kettévágott a robbanás. Az intézménynek egy épülete maradt meg (mégpedig a Déli sor 4. szám alatt), ami 1952-ig még szegényház volt, azóta a MÁV használja.

A szétbombázott Ispotály-templom látványa az új emlékművön.
Fotók: Vass Attila Tamás / Debreceni Képeslapok

Az Ispotály és a református templom emléke ma is sokakban él. A márványból készített obeliszk már áll a mai Ispotály utcai lakóparkban azon a helyen, ahol a templom tornya eredetileg is lehetett. A sírkőszerű alkotáson a régi gyülekezeti hely utolsó fotójának mása is szerepel. Az egyházközség honlapja szerint a kompozíciót szeptember 20-án avatják fel.

A teljes obeliszk az Ispotály utca 14. szám alatti kertben

Szöveg és fotók:
Vass Attila Tamás / Debreceni Képeslapok

Az emlékoszlop főszövege

Nekik is köszönhető. Fotók: Vass Attila Tamás / Debreceni Képeslapok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése