Keresés ebben a blogban

2023. december 6., szerda

Régi idők hófehér telei

Jeges móka a régi kis hídnál, a befagyott Békás-tavon. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Debrecenben végiggyalogolni a behavazott főutcán, bóklászni a fehér Nagyerdőben, vagy korcsolyázni a befagyott Vekeri-tavon – bizony nagyszerű élmény!

A parkerdő lebontott régi kis padjai fehér hótakaró alatt. Fotó: © Debreceni Képeslapok

 A galéria a képre kattintva is megnyitható.

Ez is a múlt már: a téli Erdőspuszta a Vekeri-tavi csónakháznál. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Igazi hóesés sajnos alig van az utóbbi években, kiapadtak a város környéki tavak, s a fehér karácsonyok emléke is halovány már.


Pedig például az 1970-es években is még biztosra vehették a gyerekek, hogy Mikulásra lehullik az első hó, és a szeretet ünnepe se lesz szürke, lucskos.


Óvárosi szánkózás a pazar havon, a múlt évezredben: Fotó: © Debreceni Képeslapok

A közkedvelt régi Békás-tavat nem kerítették le, mint az újat, és bárki bármikor csúszkálhatott a jegén. Nagy teleken a kis híd alatt is megfagyott a víz, és ott is elázás nélkül át lehetett bújni.

A Békás-tó utolsó havas tele az átépítése előtt. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Még működött a fedett uszoda, és a mellette elterülő (2013-ban megszüntetett) Csónakázó medencéjében is hagytak vizet, hogy lehessen korcsolyázni rajta.

Szintén utolsó havas fotó – rajta az egykori Újvigadó és a Csónakázó-tó. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Fantasztikus program volt, s akadt olyan bringás is, aki a jégen kerekezett. Utána meg lehetett melegedni egy jó ital mellett az Újvigadó hátsó presszójában is.

Téli örömök a befagyott Csónakázó-tavon. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Mindez annak ellenére volt lehetséges, hogy a szomszédos Oláh Gáborutcában fizetős műjégpálya működött.

Az Oláh Gábor utcai műjégpálya 1979-ben. Fotó: Helytörténeti fotótár

A 2013-ban bezártlétesítmény is nagy népszerűségnek örvendett, s páratlan élményt nyújtott akár hóesésben, akár napsütésben ott korizni!

Nagy élet volt az Oláh Gábor utcai egykori koripályán. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Az állatkert szerencsére még megvan, és egyre komfortosabb. Nagyon érdekes kilátogatni oda is, amikor frissen esik kiadós hó. A vidámpark olyankor zárva van, de hátha egyszer tartanak egy extrém napot, s talán le lehet síelni a – kihasználatlan – dombjáról, amin anno a mesés Li2-es repcsi csillogott.

A nagyerdei vidámpark óriáskereke. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Visszatérve a korizásra, a nagyerdei pálya helyett a 2013/14-es télen a Nagytemplom előtt lehetett ingyen csúszkálni az ott felállított mobil pályán. Ez se volt egy mindennapi lehetőség, s akkor még a retro korszak emblematikus járművei, a Bengáli villamosok is közlekedtek a Piac utcán.

Belvárosi látkép Bengáli villamossal és jégpályával. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Hó már akkoriban se esett gyakran. Ha viszont mégis havazott, akkor annyira „jól” is sikerült, hogy azt sokan megemlegették – lásd a 2013. március 14/15-i förgeteget.

A hóval borított Jászai Mari tér 1970-ben. Fotó: Fortepan / Bencze László

A vastag fehér lepel alatt azonban megszépült még a Dobozi-lakótelep jelképe, a víztorony is, valamint a Faraktár utca kultikus búfelejtője, a „Don-kanyar” kocsma! (Hajdanvolt gyönyörű debreceni telek további sok szép régi képen idelátogatva csodálhatók meg.)

Mennyivel másabb így a Dobozi-lakótelep... Fotó: © Debreceni Képeslapok


A Faraktár utcai Kanyar büfé. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Karácsonyfa-díszítés az Újkerti lakótelepen. Fotó: ÚÁMK, 1986

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése