Keresés ebben a blogban

2023. október 20., péntek

A '70-es évek diszkrét bája


Debrecen II. világháború utáni átalakítása az 1970-es évtizedben is töretlenül folytatódott. Sorra épültek a lakótelepek, azok iskolái, könyvtárai és orvosi rendelői, ugyanakkor elkészült a Bika új szárnya és a Kölcsey-művközpont is. (A galéria a képre kattintva is megnyitható.)


A belvárosi Kossuth téren már megszüntették a szökőkutat, és 1973 tavaszán elkezdték lerobbantani az Aranybika melletti, régi épületsort is. Felejthetetlen üzletek működtek benne, a házak mögött pedig sporttelep bújt meg.


A városháza archívumából kapott fotómásolataink tanúsága szerint a Vörös Hadsereg útján egyre nagyobb forgalom hömpölygött, és javában megvolt a „halálkanyar” is a Nagytemplom előtt.


Az Aranybika új szárnyát 1976-ban adták át, tehát ez a létesítményünk is idén már 45 éves. Akkor már megépült a Petőfi téri 22 emeletes lakóház is, ám az alábbi felvételen még nem látszik (akárcsak a hőerőmű óriási kéményei).


A Kossuth teret folyamatosan alakítgatták, ám olyan hangulatos sohase lett, mint az 1960-as években, amikor működött a szökőkút, és villamosok csilingeltek a nagy gyepszőnyeg körül. Igaz, arra a '70-es években is ügyeltek, hogy fák és padok is szolgálják a pihenni vágyókat.


A Református Kollégium mögött, az új Hunyadi utca mellett 1978 novemberében nyílt meg a Kölcsey-központ (mégpedig a korszak nagy építője, Mikolás Tibor tervei alapján).

1977 / 1978: épül a Kölcsey Ferenc megyei és városi művközpont és ifjúsági ház. Fotó: Városházi Archívum

A placcon már ezt megelőzően felállították a Lenin-szobrot, ahol aztán november hetedikéken koszorúzási ünnepségekre kellett összegyűlnie Debrecen apraja-nagyjának. A túloldalban is tízemeletes betonházak nőttek ki a földből, s eltűnt a régi Libakert, később pedig a Tócóskert is.


Péterfiát, a Vénkertet és az Újkertet csak részben tarolták le, de így is hatalmas lakótelepek épültek azokra is. Cserében viszont volt igazi szociális bérlakásprogram, és munka is kötelezően akadt.

A Vörös Hadsereg útja 1972-ben a Felszabadulási emlékműnél. Fotó: Fortepan / Inkey Tibor

A fizu elköltésére a cívisvárosban is nyíltak új üzletek – utolsó fotóinkon a szép emlékű Debrecen Áruház látható az évtized elejéről (amikor még a Csapó utcán is villamosok közlekedtek), s bemutatjuk a Merkur-telepet is. A korszak további emlékképei ebben a galériánkban idézhetők fel.


DBKL


Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Költői kérdés: ha ennyi kocsi volt, akkor miért kellet évekig várni? Fotó, kiadó: Megyei Tanács, IPK Vállalat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése