Keresés ebben a blogban

2023. szeptember 29., péntek

A debreceni töltött káposzta

A debreceni specialitásnak számító étkek közül ezúttal a debreceni töltött káposztát mutatjuk be. S ha már kaja, akkor szót ejtünk egyéb helyi különlegességű betevőinkről is.

Laktató és ínycsiklandó... A fotót Bodrogközy Katona Zsuzsa töltötte
 fel a Facebook-oldalunkra. Köszönjük! Nagyításért kattints a képre!
A cívisváros nevét viselő töltött káposzta sertés, marha vagy juh húsából is készülhet. Természetesen sokan másként ismerik, így tehát van például, aki kolbászt is főz mellé. Receptünk szerint a debreceni töltött káposztának nagyok a töltelékei, és a savanyított káposztalevelekben lévő húshoz köles- vagy rizskását és szalonnát kell keverni.

Az egyedi íz érdekében gyömbér, sáfrány és bors is dukál bele. A töltött káposzták alá leveles és apró káposztákat is helyeznek, sőt azok közé bőrös-csontos húsokat. Ezzel azonban még mindig nem

debreceni a töltött káposzta, mivel a levét be is kell sűríteni öreg, piros rántással. A debreceni töltött káposztát egyébként ma is sokan főzik cserépedénybenA debreceni töltött káposzta mellett híres és finom koszt a slambuc is (amit szintén sokféleképpen készítenek). Helyi specialitású ételünk a debreceni béles, szalonna, kenyér és perec is, a debreceni páros kolbász pedig a közelmúltban már a Hungarikum-címet is elnyerte. De ezekről majd máskor...

DBKL

Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése