Keresés ebben a blogban

2022. december 16., péntek

Az Uránia Mozgó és a Hungária

A mozielőadások mellett a Csokonai Színháznak is voltak itt műsorai
(pl. a Cukorváros és a Jégkirálynő című darabok) a rendszerváltásig. Fotó: Hagyaték

Debrecen egyik leghíresebb mozija az Egyház téren, azaz a mai Kálvin téren működött. Ez az intézmény volt  1914. január 28-tól az Uránia Mozgó, ahol 1930-ban Debrecen első hangosfilm-bemutatóját is tartották.

Ilyen szép volt a régi Kálvin tér a Csokonai-szobornál (balról az Uránia, jobbra a Református Főgimnázium)

 A létesítményt aztán államosították, és 1960. december 16-án Hungária Film- és Kamaraszínház folytatta a sokakat vonzó működését.

A Kálvin tér mai látképe a Református Kollégiummal, a Mikolás-házzal és a Hungária (Vojtina) palotájával. Fotó: © Debreceni Képeslapok

rendszerváltásig a mozielőadások mellett a Csokonai Színháznak is voltak itt műsorai (például a Cukorváros és a Jégkirálynő című darabok).

A Kálvin tér látványa 1949-ben a mai Hunyadi utca felől, éppen masírozó rendőrökkel. Szemből a Refi, jobbról az Uránia. A felvételt V. Pákozdi Károly Zoltán osztotta meg az olvasóinkkal.

Az alábbi fotón az is jól látszik, hogy az épület még őrizte a régi íves tetejű, míves formáját, amikor 1964-re mellé építették a modern stílusú lakóházat, amit Mikolás Tibor tervezett. Ez a díszítettség azonban sajnos valakinek nem tetszhetett...

Az épület még őrizte a régi íves tetejű, míves formáját, amikor mellé építették a modern stílusú lakóházat (1964). Fotó: Hagyaték

Hiszen később az Uránia-Hungária tetejét egyszerűen hozzágyalulták az újnak a felső szintjéhez, s a homlokzatát is szinte minimalistára dísztelenítették.A Mikolás-ház helyén előzőleg egy teljesen más ház volt. Ez a Déri Múzeum Fotótárának a felvételén is jól kirajzolódik a Református Kollégium bal oldalán:


Az egykori Uránia-épület lenti szintjén 2001 óta a Vojtina Bábszínház működik, ám a régi tetőzetet a renoválás ellenére sem alakították ki újra.

A Kollégium és az Uránia Mozgó közötti, hajdani patika épülete az egykor.hu oldalán

Igaz, a formája felfedezhető a homlokzaton, hiszen annak festése érzékelteti az egykori lágy, művészi vonalakat.

Ezt a képet a tervező Mikolás Tibor életmű-kiállításán repróztuk a Méliusz Könyvtárban

A fenti lapunkon az is felfedezhető, hogy milyen szép, cizellált volt az Uránia Mozgó palotája. Sőt, a képen hátul, a főgimnázium mellett egy Uránia-reklám is olvasható. Ha pedig érdekel a szintén szép emlékű Meteor Mozi története sok pazar régi képpel, akkor látogass erre a bejegyzésünkre...

A Hungária 1960. december 16-i avatásának plakátja. Fotó: © Debreceni Képeslapok

DBKL

(Az itt megosztott fotókat se a netről szedtük össze másoktól, hanem a valódi kiadványok alkotta gyűjteményünk példányai. Ne lopj te se!)

Az épületegyüttes arca 2020 februárjában. Fotók: © Debreceni Képeslapok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése