Keresés ebben a blogban

2021. március 20., szombat

A legnagyobb díszterünk volt

Debrecen vasúti kapujánál, a Nagyállomás előtt egy tágas hely terül el: a Petőfi tér. A szépen parkosított városrész az 1944-es bombázásoknak „köszönheti” a létét.

A Petőfi tér pazar látképe 1979-ben, Csobaji Előd felvételén


























Eredetileg csak a pályaudvart szegélyező övezet volt a Petőfi tér, amit még korábban Népkertnek neveztek. A mai Holló János és Wesselényi utcák között csendes, de annál gyönyörűbb utcák húzódtak, ahol a Royal Szálloda, a törvényszéki palota és a nagy zsinagóga is tündökölt – nem beszélve a túloldali, pompázatos Nagyállomásról.


A háborús pusztítások és az azt követő városrendezések (bontások) miatt a csodás múltat ma már csak a kamarapalota és az egykori Hatvani-kollégium hirdeti. Az utcákat megszüntették, és a Petőfi teret kibővítették (s emiatt nagyobb lett, mint az Egyetem tér és a Bem tér). Az ezáltal létrejött, hatalmas téren állították fel Medgyessy Ferenc szobrát Petőfiről (majd az emlékezetes szovjet repülőszobrot), körben lakó- és irodaházakat építettek, a szabad részen pedig káprázatos virágágyásokat és szökőkutat is kialakítottak.


A tér túloldalán az új Nagyállomást és a 22 emeletes lakóházat is felhúzták. Nyilvánvaló, hogy a korábbi óváros hangulata és építészete teljesen más volt, de az is igaz, hogy az új Petőfi tér a megannyi zölddel és virággal szintén üde hely lehetett.

A Petőfi tér 2020. július 11-én. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Jobban mondva csak volt üde hely. Ugyanis 2018 óta már alig gondozták, s emiatt igencsak siralmas volt az állapota. Az átépített teret végül a közelmúltban adták át, s többek között ledózerolták a szökőkútját, rácsos játszóteret csináltak, hatalmas rozsdás vastömböket raktak ki, és lesz még egyebek mellett medence és tóparti büfé is.

Ezt a képet és a legfelsőt a tervező Mikolás Tibor életmű-kiállításán repróztuk a Méliusz Könyvtárban

A fenti albumunk fotósai és forrásai: 70872-Panoráma, Balassa, Csobaji Előd, Hagyaték, Horváth Zoltán, Képzőművészeti Kiadó, Megyei Tanács, Tulok Ferenc, Vencsellei István, Virágkarneváli Szervezőbizottság / Berczi Ferencné. Jó múltidézést! DBKL

Kilátás a Petőfi térre a Nagyállomás felől, a 22 emeletes lakóház megépítése előtti időkben.
A fotókat Barbócz Erzsébettől kaptuk a családi felvételeik közül, nagyon köszönjük!

Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése