Keresés ebben a blogban

2021. szeptember 16., csütörtök

Best of 1987


Debrecen gazdag közelmúltjára csodálkozhatunk rá annak a pöttöm könyvnek a segítségével, amit a Titász jelentetett meg 1987-ben, és az Alföldi Nyomda készített.


A fantasztikus kis kiadványban (melynek fotóit és szövegválogatásait Széles Lajos jegyzi) értelemszerűen a közterületek elnevezései még az akkori időket tükrözik. A felső blokkunkban a Nagytemplom előtti régi főtérre és a szovjet zászlós, vörös csillagos városházára is rácsodálkozhatunk, ugyanakkor az is figyelemreméltó, hogy a Csokonai Színháznál zebra van a Kossuth utcával párhuzamosan.


A harmadik montázsban a régi Kálvin téri Emlékkert fái hajlanak rá a Református Kollégium ódon falaira, s a Vörös Hadsereg útján felfedezhetjük az akkor természetesnek számító Bengáli villamosok egyikét is. És igen, itt van a régi jó Kölcsey-művközpont is, ami akkor, 1987-ben még csak 9 éves volt, és további 16 adatott neki a lerombolásáig. Ezt nyilván akkor még senki se tudta.


Fénykorát élte a fenti összeállításban felidézhető Csónakázó-tavunk is, aminek a helyén 2014-ben adták át a ,,vízi ködszínházat". Ebben a mixben helyeztük el a konzervatórium és az Újkerti lakótelep 14 emeleteseinek fotóit is, ugyanakkor persze a minikönyvet kiadó Titász székházának képéről se feledkeztünk meg.


Végül íme még néhány felvétel magáról a kiadványról, amin természetesen a fogaskerekes, szocialista városcímer arany vonalai ,,pompáznak". Az Egyetem téri szökőkútnak pedig akkorra már megszüntették a sziklakoszorúit... DBKL


Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése